Пошукова форма

"Шапіто" на колесах

"Шапіто" на колесах
14.08.2013, 22:53

   Уявіть собі таке видовище. Жінка (трохи старшого віку від описаного у бальзаківських романах) стоїть на тротуарі неподалік пішохідного переходу. Її погляд спрямовано на протилежний бік дороги. Вона когось очікує. Можливо, навіть нервується від його спізнення. Час від часу її погляд спрямовується до перехрестя з пішохідним переходом, на якому вже давно мала б з"явитись очікувана людина.
   Раптом збагнула, що її спостереженню заважає величезна брудна металева гора з неприємним запахом сажі та пилу - перед пішохідним переходом гучно зупинився величезний трактор з причіпом.
  Спочатку факт зупинки Т-150 не привернув уваги жінки у підкреслюючому гарну фігуру чорному зимовому пальто. Та згодом голівка у рожевій шапочці з дуже доречною трояндою вище лівої брови почала нахилятись праворуч від трактора. Сторонньому спостерігачеві стало зрозуміло: тракторист своїми діями створив незручність для тієї жінки у спостереженні за наближенням пішоходів до перехрестя. Та чимало тих незручностей створюють люди одне одному? Проте, щось насторожило жінку. Минуло декілька секунд поки перехожа в очікуванні зрозуміла, що на перехресті не було жодного транспортного засобу. Жодної людини не було помітно і на позначеному "зеброю" нерегульованому пішохідному переході: "Чому ж він зупинився?"
  Трактор продовжував гуркотіти і, ритмічно здіймаючи догори, продукувати чорні хмари сажі. Жінка змінила вираз обличчя зі стурбованого на незадоволений; потім з огидою потупилась назад від дороги. Мимоволі підняла голову. З цікавості її погляд перейшов вище і зупинився від нерозуміння, що відбувається. На неї втупилося у брудному одязі "створіння чоловічої статі" з давно неголеним обличчям. Воно робило якісь горизонтальні рухи верхніми кінцівками з одного боку в інший. Це було так цікаво, що жінка затримала погляд на кабіні "монстрмашини". Така сцена в кабіні великої вітчизняної агротехніки не лише тендітній жінці, але й чоловікові здалась би дивною. Та тільки не для дружини інженера-механіка і водія у третьому поколінні. Пояснення її цікавості до предмету спокійно текло у суто емпіричному руслі думок. Відразу відкинувши спосіб теоретичних узагальнень, голівка з рожевою трояндою спробувала пояснити подію своїм найнадійнішим жіночим способом (можливо, єдиним) - чуттєвим сприйняттям. Мушу з нею погодитись бо і на мій погляд, поведінка піддослідного об"єкта логічному аналізу не підлягає.
  Дії тракториста на дорозі спочатку були просто незромілими для оточуючих. Потім почали дратувати більшість учасників створеного корку. Нікого не тішило перебування у великій колоні машин, зібраній позаду наповненого зерном причіпа.

 

   Продовження оповідання >>>

Коментарі

Ваш коментар